Благотворителен сладък базар

По традиция, стартирала през 2010 г., в края на учебната година тийнейднжърите на АВО участват с голям ентусиазъм в благотворителна изложба-базар "Традиции и кухня на англоговорящите държави".

Там те представят приготвени лично от тях сладки и солени изкушения, традиционни за кухнята на англоговорящите държави, а всички събрани средства подпомагат благородната мисия на SOS Детски селища България.

Вижте как протекоха нашите благотворителни базари през годините:

 

   2016 г. (вижте повече)

   2015 г. (вижте повече)

► Вижте репортаж за тазгодишния Благотворителен вкусен базар в шоуто на Ути Бъчваров "Животът е вкусен" по БНТ1

► Вижте специален репортаж за Благотворителния вкусен базар, както и гостуване на наши курсисти и техния преподавател в предаването "Добро утро, България" по ТВ7

► Снимки от Вкусния благотворителен базар 2015 г.

2014 г. (вижте повече)

► Вижте специален репортаж за Благотворителния вкусен базар, както и гостуване на нашите преподаватели Тери Рандал и Милена Грудева в предаването "Животът е вкусен" с водещ Ути Бъчваров

► Вижте как протече тазгодишния благотворителен Вкусен базар (видео)
► Вижте приветствието на Ути Бъчваров към младите кулинари на АВО

► Снимки от Вкусния благотворителен базар 2014 г.

Рецепти2013 г.
     ► Победителите гостуват на Ути Бъчваров
     ► Снимки от тазгодишния Сладък благотворителен базар
     ► АВО курсистки разказват за Сладкия благотворителен базар в Денят отблизо по БНТ1
     ► Как протече тазгодишния Сладък благотворителен базар

2012 г.
     ► Победителите гостуват на Ути Бъчваров
     ► Как протече Сладкия благотворителен базар 2012
     ► Снимки от събитието
     ► Репортаж за благотворителния базар по БНТ1

2011 г.

2010 г.
     ► Как протече благотворителната изложба-базар през 2010 г.
     ► Снимки от събитието


 


Благотворителен сладък базар 2016 г. 

 

Седмо  поредно издание

на традиционна благотворителна изложба-базар

"Традиции и кухня на англоговорящите държави"

 

По традиция водещ беше кулинарният експерт Ути Бъчваров. След като обиколи масите на всички отбори, Ути обяви печелившите отбори в предварително обявените категории, а Езиков и изпитен център АВО раздаде  награди за отличените: 

В слота от 10:30 до 13:30 часа:

  • Най красиво подредената маса - отбор с превподавател Милена Грудева и капитан Йоана Иванова;

  • Вярно с оригинала (най-добре приготвено ясние/десерт) - отбор с преподавател Диана Македонска и капитан Мария Русева;

  • Най-вкусното ястие/десерт - отбор с преподавател Кристина Анастасова и капитан Яни Дренчев


В слота от 16:00 до 19:00 часа:

  • Най красиво подредената маса - 2 отбора с превподавател Албена Витанова и капитани Елена Димитрова и Ивона Стоянова;

  • Вярно с оригинала (най-добре приготвено ясние/десерт) - отбор с преподавател Гергана Дюлгерова и капитан Мари-Джозефа Коцева;

  • Най-вкусното ястие/десерт - отбор с преподавател Марина Усенлиева, капитан Ния Кирилова и отбор с преподавател Диана Джонгова, капитан Алисия Симеонова

Екип на предаването „Животът е вкусен“ ще гостува в АВО, за да направи специален телевизионен репортаж с отбора събрал най-много средства.

Всички присъстващи ученици получиха:

  • АВО шапка и АВО тениска
  • сертификат за участие в благотворителното събитие

 

Вижте повече в ГАЛЕРИЯ 

 

Подай ръка на различните деца

 

на 17 април 2016г. (неделя),

от 10.00ч до 14.00ч,  и от 16.00ч до 19.00ч

 в МОЛ София (бул Стамболийски)

ще проведем нашата традиционна благотворителна изложба базар „Традиции и кухня на англоговорящите държави”

Майсторството на нашите ученици ще бъде оценено от
кулинарния експерт Ути Бъчваров


Каним всички да дойдат да подкрепят нашата благородна кауза в  помощ на инициативния комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за разширяване на дневен център ДЪГА- за деца с проблеми от аутистичен спектър.

Всеки гост, закупил от нашите вкуснотии на стойност минимум 5 лв , ще има право да завърти АВО колелото на късмета.
 
През юни 2015 година, под егидата на Асоциация Аутизъм и с финансовата подкрепа на Столичната община, в столичния квартал "Лозенец" беше открит  дневен център Дъга за работа с деца от аутистичния спектър , в който психолози, логопеди и специални педагози работят с 25 деца на възраст от 3 до 8 години. Социалната услуга в център Дъга се предоставя напълно безвъзмездно.

С набрани средства от различни благотворителни инициативи асоциация Аутизъм ще разшири център Дъга с още 140 кв.м., където ще бъдат изградени отделни стаи за работа с деца, както и да се осигури пространство за ерго- и сензорна терапия, обособена стая за музикотерапия и помещения за групови занимания.

Така център Дъга ще може да увеличи капацитета си с поне още 25 места и спектъра от прилагани терапии.

 


 

Специален репортаж за нашия Вкусен благотворителен базар в предаването "Животът е вкусен" с Ути Бъчваров по БНТ1

 

Кулинарният гуру Ути Бъчваров, който и тази година беше строг съдия на нашия Вкусен благотворителен базар, разказа повече за нашата инициатива в своето шоу "Животът е вкусен".


 

Победителите в Сладкия благотворителен базар гостуват в ТВ7

Нашите курсистки Мира Илиева и Елена Нитова, част от отбора, събрал най-висока сума по време на тазгодишния благотворителен базар, разказаха в ефира на ТВ7 за своето участие в събитието. Те гостуваха заедно със своята преподавателка Милена Грудева в предаването "Добро утро, България". Вижте повече ...


 

Благотворителен вкусен базар 2015 г. 

Шестото поред издание на нашия ежегоден благотворителен Вкусен базар в подкрепа на SOS Детски селища България зарадва всички участници и гости с отлично приготвени сладки и солени ястия от цял свят, музикални и танцови изпълнения и много смях и се превърна в истински празник. За първа година Вкусният базар се проведе на открито в Градската градина (парк пред Народния театър) с открита сцена, на която своя талант показаха децата от вокална студия "Дъга", клуб за ирландки танци "Келтски феникс" и звездите на БГ радио Прея, Ангел, Йоанна Драгнева, Сантра и много други.

Своето кулинарно майсторство тази година показаха над 500 АВО курсисти, разделени в 53 отбора. Тийнейджърите и техните преподаватели вложиха цялата си енергия и ентусиазъм в приготвянето, украсяването и предлагането на специалитети от САЩ, Канада, Великобритания, ЮАР, Австралия, Нова Зеландия, Ирландия, Шотландия, Малта, Хаваи, Индия и много други англоговорящи държави.

Приготвените от тях сладки и солени вкусотии осигуриха истинска кулинарна наслада за всички гости, които не се колебаеха да похапнат донасита мъфини, торти, палачинки, бисквити и сладки, соленки, кремове и чийзкейк, кексове, козунаци и много, много други. По традиция със своя маса се представи и отбора на SOS Детски селища.

 

С дружни усилия младите кулинари събраха сумата от 6 760 лв!

 

По традиция кулинарно жури на събитието беше изявеният кулинарен експерт Ути Бъчваров, който дегустира и оцени най-вкусните и най-вярните до оргинала ястия.

Победител в състезанието за най-висока събрана сума стана отборът на Велик Лазаров, Адем Халимински и Весела Ковачева, които събраха сумата от 430 лв. Наградата за най-красива маса беше присъдена единодушно на отбор "Хавай мока" с капитан Яна Здравкова. Наградата за най-вкусно ястие грабна Пай с месо на отбор с капитан Валентин Михов, а най-близо до оригинала беше рецептата за Лондонски сладкиш на отбор с капитан Георги Пендурков. Очаквайте скоро рецептите за тези ястия в готварската книга на АВО.

 

Всички събрани средства от тазгодишния Сладък благотворителен базар нашите ученици дариха за инициативата на SOS “Моят уютен дом с АВО”

 

Това лято 12 SOS приемни семейства от SOS детско селище Дрен ще се преместят в жилища в София и Перник. По този начин на децата ще се осигурят по-качествено образование, по-достъпно здравеопазване, по-добри възможности за професионална реализация и по-близък контакт с биологичните родители.

Жилищата, в които семействата ще се преместят, имат нужда от закупуване на мебели, обзавеждане, електродомакинско оборудване и техника, ремонтни дейности и подобрения. Ние, от Езиков и изпитен център АВО, искаме всяко едно от децата да живее в истински дом – уютен, сигурен и безопасен, затова се присъединяваме към инициативата на SOS “Моят уютен дом с АВО".

Вижте ТУК всички снимки от нашия Вкусен благотворителене базар 2015


 

Вижте курсистите и преподавателите на АВО, които с ентусиазъм разказаха за благотворителната изложба-базар пред медиите:

 

 


 

Благотворителен вкусен базар 2014 г. 

 

АВО гостува в "ЖИВОТЪТ Е ВКУСЕН" по БНТ1

По традиция и тази година БНТ1 излъчи специален репортаж за ежегодния Благотворителен вкусен базар 2014 в предаването "Животът е вкусен" с водещ Ути Бъчваров. Специални гости на предаването бяха нашите преподаватели Тери Рандал и Милена Грудева.

 Гледайте тук предаването "Животът е вкусен", посветено на АВО

 


Благотворителен вкусен базар 2014

Тази година нашият благотворителен Вкусен базар в подкрепа на SOS Детски селища България се превърна в истински празник на отличната храна и хубавата българска музика и постави нов рекорд за най-висока събрана сума – тийнейджърите на АВО, заедно с техните преподаватели и приятели от отбора на SOS Детски селища събраха за благотворителната кауза рекордните 

7 480 лв!

Тази сума ще подпомогне осигуряването на образование за децата, лишени от родителска подкрепа.

За поредна 5-та година своето кулинарно майсторство показаха над 400 от учениците на АВО, разделени в 52 отбора. Тийнейджърите и техните преподаватели вложиха цялата си енергия и ентусиазъм в приготвянето, украсяването и предлагането на специалитети от САЩ, Канада, Великобритания, ЮАР, Австралия, Нова Зеландия, Ирландия, Шотландия и много други англоговорящи държави.

Приготвените от тях сладки и солени вкусотии осигуриха истинска кулинарна наслада за всички гости, които не се колебаеха да похапнат донасита мъфини, торти, палачинки, бисквити и сладки, соленки, кремове и чийзкейк, кексове, козунаци и много, много други.

Изключително атрактивна беше масата на децата от SOS Детски селища - отбор Кленови листа с капитан Калинка Смиловска, които представиха културата и кулинарните традиции на необятната Канада.

За купонджийското настроение по време на благотворителната изложба-базар в Mall of Sofia се грижиха малките сладури от Бон-Бон и всеобщите любимци - звездите на БГ Радио – VenZy, Маги Джанаварова, Стефан Вълдобрев, Теди Кацарова, Ice Cream, Лео, Дидо от Д2 и много други, които пяха, раздаваха автографи и се снимаха с участниците в базара.

 

Кулинарните умения на всеки от отборите оценяваше професионален майсор-готвач, който много се затрудни да излъчи най-апетитните гозби на изложбата. Двете големи кулинарни награди грабнаха отбор ЮАР с капитан Гергана Димитрова за техния уникално вкусен Лионов пай и отбор Хаваи с капитан Адем Халимински за техните Хавайски шишчета със скариди и ананас, които бяха обявени за Ястие „Вярно с оригинала“. 

Призът за най-висока събрана сума безапелационно грабна отбор Канада с капитан Денислава Сапунова и преподавател Гергана Дюлгерова. Десислава, Ирина, Магдалена, Мартин, Моника К., Моника Д., Никола, Семира, Сияна, Виктория и Вяра с общи усилия успяха да съберат рекордните 473 лв. и скоро ще можете да ги видите да разказват за успеха си в новото предаване на Ути Бъчваров.

Специално приветствие към всички млади кулинари отправи и Ути Бъчваров.

Вижте ТУК снимки от нашия Вкусен благотворителен базар 2014 г.

 

Вижте курсистите и преподавателите на АВО, които с ентусиазъм разказаха за благотворителната изложба-базар пред медиите:

 

 


Благотворителен сладък базар 2013 г.

 

Победителите в сладкия базар гостуват на Ути!

 

Лятната ваканция за три от нашите изявени млади кулинари завърши с интересно събитие! Като победители в тазгодишния сладък благотворителен базар на АВО Ралица, Йоана и Леона гостуваха в предаването "Бързо, лесно, вкусно" на известния кулинар Ути Бъчваров, което беше излъчено в първия учебен ден - 16 септември - по БНТ1.

Трите момичета се представиха блестящо както с телевизионното си участие, така и с рецептите, които приготвиха. Със същите тези рецепти те впечатлиха Ути по време на благотворителния базар и заслужено спечелиха призовете за "Най-голяма събрана за благотворителност сума", "Най-вкусно ястие" и "Най-традиционна рецепта".

Ако не сте успели да гледате "Бързо, лесно, вкусно" на 16 септември, то тук можете да видите нашите кулинарни звезди, а и да си запишете техните примамливи рецепти!

нагоре


Младежите от SOS Детски селища се включиха активно в инициативата на курсистите на АВО и така бяха въвлечени по един необичаен начин да подпомогнат каузата на организацията, която се грижи за тях.

Тази година те представиха кухнята на екзотична Ямайка. Очакваме да ни изненадат с още кулинарни умения и в следващите издания на Сладкия благотворителен базар.

Вижте ТУК всички снимки от кулинарния празник, в какъвто се превърна Сладкия благотворителен базар 2013 г.

нагоре


Вижте нашите курсистки Марта, Гергана, Александра и Николета, които гостуват в Денят отблизо на БНТ и разказват за своето участие в тазгодишния благотворителен сладък базар в подкрепа на SOS Детски селища!

нагоре


 

Зашеметяващ успех на тазгодишния благотворителен сладък базар

 

Тазгодишният четвърти благотворителен сладък базар "Традиции и кухня на англоговорящите държави" постигна зашеметяващ успех!

 

Всичките 68 отбора от участници и техните преподаватели положиха огромни усилия, както в подготовката на вкусните ястия, с които изкушаваха гостите на базара, така и с украсата на своите маси и забавленията, които бяха подготвили.

И резултатите не закъсняха - с дружни усилия учениците на АВО събраха и дариха на

SOS Детски селища България 6 000 лв.!

С тази сума нашите ученици ще подпомогнат достъпа до образование на своите връстници, подкрепяни от центровете за семейно консултиране на SOS Детски селища България.

Ако сте пропуснали да посетите Сердика Център на 27 април (събота) и да опитате от вкусотиите, приготвени от курсистите на АВО, то можете само да съжалявате! Разнообразието от сладки и солени изкушения и напитки беше наистина огромно - традиционни козунаци се редуваха с най-различни варианти на сладки и солени мъфини; шоколадови торти стояха редом до канадски палачинки, ирландски кексове, цяла вселена от плодови и месни пайове, ананасови и бананови сладкиши, плодови хлябове, пудинги, шоколадови великденски яйца и бонбони, домашно приготвени плодови коктейли и лимонади и много, много други.

 

Доброто настроение на гостите се поддържаше освен от вкусната храна, и от невероятните изпълнения на самите участници, които пяха и танцуваха - всички станахме свидетели дори на традиционни ирландски танци в съпровод на игрива музика.

 

Кулинарните изкушения, приготвени от учениците изключително много затрудниха Ути Бъчваров, който беше натоварен с тежката задача да избере най-вкусно традиционно за англоговорящия свят ястие.

За най-вкусно ястие бе отличен невероятният ябълков пай на отбор Малта с капитан Ралица Пенкова, а за най-традиционно ястие бе награден ямайския пон на отбора с капитан Весела Ковачева. Най-стилна пък беше масата на отбора с капитан Йоана Стоянова, представящ  културата и кухнята на страната на традициите - Великобритания.

Отбор САЩ с капитан Елица Костова и преподавател Милена Грудева стана победител в надпреварата за най-високата събрана сума. Елица, Мая, Леона, София П., Юлия, София Г. и Яел дариха за благотворителната кауза цели 326,74 лв.!

За поредна година учениците на АВО доказаха, че благотворителността не им е чужда и са готови да се обединят и дадат всичко от себе си за една благородна кауза. 

АВО благодари на всички участници - курсисти и преподаватели, както и на всички партньори, които за поредна година ни подкрепиха в това благородно начинание. Надяваме се, че тази наша инициатива ще продължи да се развива с още по-голям успех и през следващите години.

  

Вижте как курсистите на АВО, събрали най-голяма сума за благотворителната кауза в миналогодишната изложба-базар, гостуват на Ути на 30.08.2012 г.

  

нагоре


Благотворителна изложба-базар 2012 г.

 

Тазгодишното трето издание на благотворителната изложба-базар "Традиции и кухня на англоговорящите държави", което се проведе на 9 юни в Сердика Център, постигна невероятен успех! 

Ако не сте успели да посетите Сердика Център на 9 юни между 13 и 18 часа със сигурност има защо да съжалявате - пропуснали сте впечатляващо шоу!

Целия съботен ден беше посветен на пътешествие по кулинарната карта на света. Над 250 тийнейджъри на АВО, разделени в 44 отбора, изкушаваха посетителите на Сердика Център с изтънчени ястия от близки и далечни англоговорящи държави.

Тази година благотворителната ни кауза да подпомогнем проект "Искам да се уча" на SOS Детски селища България събра над 4 500 лв. общо от кулинарната изложба-базар и от благотворителната томбола, в която всеки можеше да се включи и да спечели чудесна награда.
Гостите останаха очаровани от екзотичните плодови салати от Сиера Леоне, традиционните царевица и пържено пиле от Тексас, САЩ, пая с ананас от Ямайка, баничките с месо и със сирене Рикота от Малта, огромното разнообразие от палачинки, солени и сладки мъфини, бисквити и много други ястия, за които дори не бяха чували до момента. Изобилието от храни се допълваше от плодове и традиционни напитки - в горещия следобед прясната лимонада и студените фрешове бяха най-търсени.

Допълнителен колорит към кулинарната фиеста през целия ден внасяше Ути Бъчваров, пременен с традиционна ямайска реге-шапка, за да е в тон със събитието. Той и неговите специални помощници - Глория, Атанаска, Тодора, Калина, Николина, Вежен, Марио, Георги, Исус и Любомир от отбора на SOS Детски селища сготвиха на живо пълно меню от ястия - салати, паста с различни вкусове, екзотично руло с пълнеж от кускус и превъзходен крем с череши, които посетителите оцениха по достойнство.

Определянето на най-вкусно ястие сериозно затрудни Ути, но след дълго дегустиране той се спря на отбора на Шотландия с капитан Елица Костова, който стана носител на тазгодишната Награда за кулинарно майсторство.
Наградата за най-висока събрана сума пък грабна отборът на САЩ с капитан София Попиванова, които дариха 280 лв. за благородната кауза.

АВО благодари на всички участници в събитието - курсисти и преподаватели, както и на всички партньори, които ни подкрепиха в тази благородна кауза. Надяваме се, че тази наша инициатива ще продължава да се развива с още по-голям успех и през следващите години.

нагоре


Младите ни приятели от SOS Детски селища България се включиха в Благотворителния сладък базар като помощник-кулинари на Ути Бъчваров. Под неговите напътствия те приготвиха прекрасни ястия и десерти, на които се насладиха всички гости.

 

Вижте ТУК всички снимки от тазгодишния благотворителен базар и със сигурност ще ни посетите догодина!

 

 

нагоре


Вижте репортажа, който медийния партньор на събитието БНТ1 излъчи за нашия благотворителен сладък базар:

нагоре


Благотворителна изложба-базар 2011 г.

И през 2011 година АВО организира благотворителна изложба-базар "Традиции и кухня на англоворящите държави". Курсисти на АВО приготвиха с много старание традиционни гозби на англоговорящи държави и дариха събраната сума на SOS Детски селища България. Тази година тя е 1 648, 64 лв! Горди сме, че имаме толкова много курсисти, които без колебание откликнаха и се ангажираха с готовност с благотворителната кауза!

 

Вижте ТУК всички снимки от благотворителната изложба-базар "Традиции и кухня на англоговорящите държави" 2011 г.

 нагоре


Благотворителна изложба-базар 2010 г.

На 05 юни 2010 г. в Централния Военен Клуб в София, АВО организира благотоворителна изложба-базар на тема: „Традиции и кухня в англоговорящите държави”. Събраните средства бяха дарени на SOS Детски селища България, за да можем всички заедно да помогнем да се върне усмивката на децата лишени от родителски грижи.

Целият екип на АВО изразява искрената си благодарност към 19-те отбора участници, които се включиха в това начинание с много ентусиазъм и желание да помогнат. Навръх 20-годишнината на АВО нашите курсисити, както и всички, които се включиха в изложбата-базар показаха, че имат големи сърца.

Всички взеха идеята присърце и вложиха невероятно въображение и завидни кулинарни умения.

Гости на този празник бяха Националния изпълнителен директор на SOS Детски селища България – г-н Пламен Стоянов и г-жа Соня Точева – Мениджър връзки с обществеността. Г-н Стоянов разказа на участниците в изложбата-базар за мисията, целите и стремежите на организацията SOS Детски селища България.

Благодарим за милите думи, които получихме от г-жа Соня Точева след събитието:

"На първо място искам да Ви благодаря за поканата да бъдем част от тържеството ви и да се потопим в заразяващата атмосфера на благотворителния базар в събота, 5 юни 2010.

Благодарим и за съпричастността, с която се набираха даренията за SOS Детски селища България. Наистина сме впечатлени от размера на вашето дарение! Сърдечно Ви благодаря за добрата новина! Междувременно сумата е постъпила по наша банкова сметка и ще ви издадем сертификат за дарение.

Най-важното за мен обаче беше това, че младите хора бяха истински съпричастни към благотворителната проява! Хубаво е да се знае, че в България има амбициозни, умни и целеустремени деца.

Поздравления в този смисъл за Вас и вашите курсисти!

Използвам възможността и да Ви поканя на нашето тържество по случай 15-годишнината на SOS детско селище Дрен. Ще се радваме да Ви посрещнем като скъп гост на 17 юни.

Поздрави и пожелания за хубав ден,
Соня Точева

SONIA TOTCHEVA
Head of PR and Fundraising Department"

20-годишнината на АВО мина под знака на благотворителността. Паралелно с изложбата-базар в училището се проведе и лотария. Горди сме да обявим, че общата събрана сума от „Традиции и кухня в англоговорящите държави” и благотворителната лотария възлиза на стойност 2 010 лева!

Изключително голям принос за събирането на тази сума бе на всички отбори участници в изложбата-базар на 05 юни. Ентусиазмът, с който курсистите подходиха към задачата беше завиден, а всички присъстващи се насладиха на невероятни кулинарни изкушения и въображение. Отборът победелител бе този на Ирландия - Ники, Мими, Стефи, Гери, Екатерина и Калина само за няколко часа успяха да съберат 182 лева, които да бъдат прибавени към сумите, събрани от другите отбори и дарени за една благородна кауза.

Браво на всички участни